Luna august 2013 a marcat debutul celui de-al doilea proiect pilot in cadrul initativei EU Aid Volunteers a Comisiei Europene in care Pro Vobis este implicat in parteneriat cu Voluntary Service Overseas International si Voluntary Service Overseas Olanda. Proiectul pilot “EU Aid Volunteers Building in Resilience” se deruleaza in perioada august 2013 – ianuarie 2015 si are ca parteneri asociati Oxfam India, Care India si Sphere. In cadrul proiectului vor fi recrutati, instruiti si plasati in stagii de 9 luni in India, Pakistan si Filipine un numar de 17 experti voluntari. Proiectul isi propune sa contribuie la testarea de modele privind intarirea capacitatii locale prin plasarea de experti voluntari, cat si imbunatatirea capacitatii de planificare a rezilientei la dezastre a actorilor comunitari si nationali din tarile beneficiare.
Obiectivul specific vizat este crearea unui corp de voluntari experti prin intermediul caruia organizatiile din tarile beneficiare sunt capacitate sa ofere programe de impact in domeniul rezilientei la dezastre, management al dezastrelor (DM), reducerea riscului de dezastre (DRR) si adaptare la schimbarile climaterice (CCA). Pro Vobis va oferi voluntarilor un modul de instruire in domeniul dezvoltarii voluntariatului local cu scopul de a echipa voluntarii cu abilitati si instrumente care sa ii ajute sa contribuie la dezvoltarea capacitatii organizatiilor gazda de a implica voluntari locali si, implicit, la dezvoltarea voluntariatului local in tarile in care vor fi plasati. Pentru atingerea acestui scop Pro Vobis va dezvolta si o schema de mentorat in cadrul careia 8 experti europeni in managementul voluntarilor vor fi mentorii voluntarilor plasati si ai organizatiilor gazda in vederea atingerii obiectivelor legate de dezvoltarea voluntariatului local.
Acest proiect este o continuare a proiectului ”European Voluntary Humanitarian Aid Corps Pilot” implementat de cei trei parteneri in 2012. Prin acel proiect, 32 de experti in diverse domenii au fost recrutati, instruiti si plasati ca voluntari in stagii de pana la 12 luni in Bangladesh, Sudanul de Sud si Pakistan, de catre VSO. Printre acestia se numara si o voluntara din Romania care desfasoara in acest moment un stagiu EUAV in Bangladesh. In cadrul acestui proiect pilot, Pro Vobis a dezvoltat o propunere de: sistem de acreditare a organizatiilor din tarile beneficiare care ar putea gazdui voluntari EUAV; un set de standarde minime in managementul voluntarilor in contexte umanitare, pe baza caruia sa se acrediteze organizatiile gazda; un set de standarde minime pentru organizatiile de trimitere a voluntarilor EUAV un design de curs si un toolkit pe Managementul Voluntarilor, pentru organizatiile gazda.
EU Aid Volunteers este o initiativa in curs de reglementare a Comisiei Europene care are ca fundament legal Tratatul de la Lisabona si este gestionata de catre DG ECHO (Directoratul General pentru Ajutor Umanitar si Protectie Civila). Scopul EUAV va fi acela de oferi oportunitati de voluntariat internationale pentru ca cetatenii europeni sa se poata implica in activitati de ajutor umanitar si protectie civila in lume. Pentru mai multe informatii accesati http://ec.europa.eu/echo/euaidvolunteers/index_en.htm.