In ultimul an si jumatate, Pro Vobis a trimis 11 voluntari EVS in stagii de voluntariat de diverse durate si in tari variate, incepand cu colega noastra Ramona Dragomir, care se ocupa ea insasi de trimiterea de voluntari EVS si a dorit sa incerce si ea aceasta experienta de invatare extraordinara.
Astfel, Ramona a plecat in iunie 2012 la centrul de voluntariat din Banska Bystrica din Slovacia, fiind implicata in organizarea de evenimente si actiuni de promovare a voluntariatului in plan local. Ea si-a intrerupt stagiul dupa 7 luni jumatate, pentru a se imbarca intr-o noua experienta semnificativa care i-a fost oferita – a devenit pentru un an Manager de dezvoltare a retelei la IAVE – International Association for Volunteer Effort din Washington SUA, in cadrul unul program numit Atlas Corps Fellowship. Cu toate acestea, locul ei in proiectul din Slovenia a fost luat de Elena Sfetcu, care a petrecut 4 luni in Slovenia pana la sfarsitul lui iunie 2013, organizand evenimente de promovare a voluntariatului si imbogatindu-si semnificativ abilitatile de comunicare si implementare de proiecte.
O alta voluntara implicata intr-un proiect de lunga durata a fost Gabriela Dumitrache, care a petrecut 11 luni in Cipru, la organizatia cu care Pro Vobis este partener in numeroase proiecte, Cultural Workshop. Gabriela a realizat acest stagiu de lunga durata, dupa ce fusese voluntar EVS timp de o luna in China. In Nicosia ea s-a ocupat de promovarea centrului comunitar al organizatiei, de realizarea de activitati pentru tinerii de acolo, de promovarea EVS prin materiale video si prezentari, si de multe altele.
Alti doi voluntari au fost Alexandra Alexa si Paul Bucovesan, care s-au intors recent din stagiul lor de 6 luni petrecut in Beauvais, Franta din mai pana in octombrie 2013 . Acolo au avut posibilitatea sa realizeze workshopuri pentru tineri, sa se implice in evenimentele curente ale organizatiei gazda, in organizarea unui eveniment de ciclism, in refacerea materialelor lor de imagine si a strategiei organizatiei, avand in acelasi timp si posibilitatea de a isi implementa propriile proiecte: o expozitie publica de fotografii urmarind parcursul lor ca voluntari pe perioada stagiului, in cazul Alexandrei, si un moment muzical creat chiar de Paul, care a insotit expozitia.
In mai 2013 a avut loc in Luxemburg un festival muzical cu traditie, Food for Yours Senses Festival, care a implicat si 13 voluntari EVS, dintre care 2 fete au fost trimse de Pro Vobis – Andreea Negoi si Loredana Noata. Desi au petrecut in Luxemburg doar 13 zile, ele au revenit in tara exrem de entuziasmate de munca in care au fost implicate, in organizarea festivalului de la inceput la sfarsit, regasind acolo o echipa extraordinara, care le-a facilitat voluntarilor o experienta de invatare intensa, presarata cu munca fizica sustinuta, ore lungi, asamblarea scenei pe un camp deschis plin de noroi din cauza vremii nefavorabile, primirea miilor de participanti si sustinerea artistilor, dar si participarea la concerte, acumularea de abilitati practice si lucrul intr-o echipa de voluntari sudata si armonioasa.
Iata cateva din povestile voluntarilor trimisi de Pro Vobis in ultimii 2 ani in stagii de voluntariat prin Serviciul European de Voluntariat:
Diana, voluntara intr-un stagiu SEV de 12 luni la Edukativni Centar Krusevac, in Serbia
„SEV nu mi se pare o oportunitate. Mi se pare o experienta necesara pentru toti care in aceasta epoca s-au trezit sa fie tineri. Desi lumea nu e chiar asa de mare, e incredibil cat de putin stim pana si despre vecinii nostri. Si trebuie sa va spun ca diferentele pe care le-am observat sunt delicioase. Am lucrat in principal cu tineri de liceu, dar colegele mele de birou erau de toate varstele. Am fost in Serbia, dar am avut ocazia sa intalnesc voluntari de prin toate tarile europene, iar colega mea de apartament venise din Brazilia. Toti oamenii pe care i-am cunoscut m-au provocat intr-un fel sau altul. Am invatat putina sarba, niste retete portugheze, cum sa fac un filmulet stop motion, cum sa ma inteleg cu oameni care nu vorbesc nicio limba pe care sa o stiu, sa-mi fac bagajele in timp record, sa fiu mai flexibila, mai toleranta, mai independenta, mai activa. Dupa SEV m-am intors acasa si am avut senzatia ca aici lucrurile s-au schimbat foarte putin si in niciun caz in punctele esentiale, iar eu crescusem intr-un an cat in multi ani ai mei la un loc. Am impresia ca am furat de undeva timp, bine ticsit de mici aventuri. Probabil din aceasta cauza timpul nu mi se mai pare asa rigid si acum sunt dispusa oricand sa-mi rup cateva ore sa ma ofer voluntar.”
Anca, voluntara SEV intr-un stagiu de 10 luni la Politistiko Ergastiri, in Cipru
„Anul trecut, cand am aflat de posibilitatea unei mobilitati prin programul Serviciul European de Voluntariat (SEV), Cipru emana o aura exotica, ascundea promisiunea necunoscutului, care impletite cu dorinta de a lucra cu si pentru arta vizuala intr-un centru cultural, formau motivatia si oportunitatea irezistibila pentru inima mea de amator. In timpul celor zece luni, din septembrie 2011, a avut loc un intens proces de modelare pentru inima si minte. Intr-o cultura diferita, intr-o societate cu probleme diferite si oameni cu viziuni si realitati diferite, mi s-a oferit un spatiu pentru a invata, impartasi, influenta si crea. Cea mai importanta caracteristica a platformei SEV consta in flexbilitatea de a putea combina viziunea si proiectele personale cu cele ale organizatiei gazda. In cadrul SEV-ului am descoperit specificul culturii organizationale a unui centru cultural, am invatat care sunt elementele necesare organizarii unor evenimente de formare sau de promovare si am explorat caracterul si sufletul unor prietenii de o frumusete rara. Impreuna cu celelalte doua voluntare, ne-am implicat in diverse proiecte si activitati interdisciplinare ale organizatiei, cu copii si adulti, ne-am imprietenit cu vecinii, am sarbatorit cu ei „ziua cartierului”, am povestit experiente similare, ne-am delectat pana la lacrimi incercand sa invatam cum sa pronuntam „expresii de cartier” in limba greaca.
Am fost pionierii voluntarilor EVS primiti de organizatia gazda. Astfel, prin prezenta noastra acolo, am deschis drumul pentru centru pentru acest tip de mobilitate. Dupa noi, au venit alti 4 voluntari SEV in organizatia noastra, care era mult mai bine pregatita sa raspunda la nevoile specifice fiecarui voluntar. Pe timpul stagiului am impartasit personalului din pasiunea si cunostintele mele pentru semnificatia comunicarii vizuale. Pe timpul mobilitatii am impartasit personalului din pasiunea si cunostintele mele pentru semnificatia comunicarii vizuale. Prin folosirea de fotografii creative, proiectele lor au avut un impact mai mare la nivelul comunitatii datorita vizibiltatii crescute. Dincolo de schimbul de cunostinte, contributia majora a voluntarelor a fost schimbul de cultura, traditii, limba si simplele discutii la o cafea de seara. Toate acestea te ajuta sa fii constient de identitatea ta in relatie cu ceilalti si sa fii gata sa iti asumi riscul de a modela si a fi modelat.”
Colega noastra Ramona, in stagiu SEV de 7 luni la Centrum dobrovoľníctva, in Slovacia
„Am pornit in stagiul SEV ca orice alt voluntar: cu dorinta de a ma implica intr-un mediu de lucru nou, ce ofera oportunitati de invatare si dezvoltare de abilitati noi, de a descoperi si experimenta direct de la sursa o noua cultura si mod de viata si de a avea un cadru special creat si sprijin oferit pentru a putea reflecta la cum anume o sa imi foloseasca pe viitor toate lectiile invatate in timpul petrecut in SEV. Pentru mine a fost important ca organizatia gazda sa fie una care sa imi ofere toate aceste aspect si in care sa am incredere deplina. De aceea am ales Slovacia si Centrum dobrovoľníctva, organizatie unde m-am simtit ca acasa.
Proiectul de lunga durata in care am fost eu implicata are in vedere dezvoltarea capacitatii organizatiei gazda de a oferi servicii catre comunitate in domeniul voluntariatului si de a mobiliza membrii comunitatii locale pentru a se implica in activitati de voluntariat. Sarcinile mele in calitate de voluntar SEV au fost mai mult de tipul “behind the scenes/in culise” –deci compilare de informatii/studii de caz pe anumite teme legate de dezvoltarea voluntariatului, organizarea de evenimente de promovare a voluntariatului si activitati de voluntariat public, colaborare la creare si editare de resurse (documente, brosuri, publicatii, website al organizatiei etc.) si interactiune cu membrii ai comunitatii pentru a identifica oportunitati de voluntariat potrivite pentru acestia.
Am avut parte de destul de multe provocari si oportunitati de invatare, de la eforturile depuse pentru a invata o limba straina noua (limba slovaca nu este asa de usoara cum imi imaginam eu la inceput!), la a tine minte numele tuturor celor pe care i-am cunoscut, la a invata cum se lucreaza cu programe de gestionare de website pana la a reusi sa tin legatura cu toti prietenii si familia de acasa!”
***
Alti 4 voluntari trimis de Pro Vobis se afla si acum in stagiile lor:
- Emanuel Beres-Salagean este din aprilie 2013 intr-o comunitate rurala din sudul Ungariei, la Kemes, unde realizeaza o multitudine de activitati pentru tinerii din comuna si din imprejurimi, legate de ecologie, educatie, permacultura, promovarea responsablitatii fata de mediu si a implicarii in comunitate. El isi va incheia stagiul la finalul lunii ianuarie 2014.
- Sandra Silvi este in orasul Tomino din sudul Spaniei, aproape de granita cu Portugalia, pentru un stagiu de un an inceput in iulie 2013. Ea se implica tot in activarea tinerilor locali prin workshopuri, proiecte si activitati educativ-ludice, dar si in promovarea EVS si incurajarea altor tineri sa incerce aceasta experienta. Deja Sandra vorbeste foarte bine limba spaniola si este incantata de activitatile ei.
- Andreea Iosif si Dan Vilcan vor petrece aproape 9 luni in Lendava, Slovenia, o alta comunitate rurala in care organizatia lor gazda realizeza activitati educative si de stimulare a comunitatii. Andreea si Dan locuiesc intr-o casa de tara unde au grija de cateva animale (gaste, rate, gaini, o capra), au posibilitatea sa calatoreasca spre birou cu o masina electrica si se implica in activitati de promovare a dezvoltarii sustenabile, de educatie pentru mediu, urmand sa isi puna in aplicare propriile idei in aceste domenii.
Alti voluntari trimisi de Pro Vobis:
- Cristina Ciocodeica – stagiu 6 luni in Viena, Austria, (septembrie 2009-februarie 2010), organizatia gazda Grenzelos
- Lucia Butnariu – stagiu de 1 luna in Stokke, Norvegia, (iunie-iulie 2011), organizatia gazda Stella Polaris
- Vlad Sauca – stagiu de o luna jumatate in Cascais, Portugalia (iulie-august 2011), organizatia gazda Rota Jovem
- Diana Avram – stagiu de 6 luni in Kaunas, Lituania, (mai-decembrie 2011), organizatia gazda Jaunimo savanoriskos veiklos centras
- Diana Moldovan – stagiu de 6 luni in Kokkola Finlanda (septembrie 2011-mai 2012), organizatia gazda International Youth Center Villa Elba