(Nota: Aceste publicatii au fost dezvoltate in anul 2003, prin urmare datele de contact si unele denumiri nu mai sunt actuale!)
Pregatirea organizatiei pentru implicarea voluntarilor
Aceasta este etapa pregatitoare, aceea de planificare, implicand schimbari la nivelul documentelor organizatiei, la nivelul atitudinilor din cadrul organizatiei si al modului de lucru. Ea presupune: declararea voluntariatului ca o valoare a organizatiei; analiza nevoilor organizatiei in ceea ce priveste implicarea de voluntari; elaborarea unui set de politici/proceduri; numirea/ angajarea unui coordonator de voluntari; redactarea documentelor necesare; alocarea unui buget pentru implicarea voluntarilor. Citeste mai multe aici despre pregatirea organizatiei pentru implicarea voluntarilor.
Recrutarea voluntarilor este procesul prin care organizatia atrage si invita oamenii sa se implice in activitati de voluntariat. Planificarea atenta a recrutarii de voluntari desfasurata in stransa legatura cu elaborarea procedurilor de selectie a voluntarilor si bazate pe analiza nevoilor organizatiei va duce la recrutarea acelor voluntari de care organizatia are nevoie pentru indeplinirea activitatilor propuse si implinirea misiunii sale. Citeste aici mai multe despre procesul de recrutare a voluntarilor.
Selectia voluntarilor se refera la procesul de a gasi voluntarul potrivit pentru activitatile organizatiei si a gasi/crea activitatile potrivite pentru voluntarii care vin in organizatie si nu se potrivesc nici unei pozitii deja existente . Activitatea de selectie a voluntarilor este strans legata de activitatea de recrutare, iar stabilirea clara a rolurilor voluntarilor in organi zatie trebuiesa tina cont de anumite criterii esentiale pentru succesul activitatilor. Citeste aici mai multe despre selectia voluntarilor.
Orientarea si instruirea voluntarilor
Sesiunea de orientare sau de bun venit este o oportunitate pentru voluntar, nu numai pentru a se familiariza cu organizatia si activitatile concrete ale acesteia, dar si pentru a cunoaste posibilitatile de instruire existente. Sesiunea de orientare trebuie sa raspunda obligatoriu la cateva intrebari simple pe care oricine si le pune in momentul in care doreste sa intre intr-o organizatie: de ce sa ma implic? cum sa ma implic? cu cine voi lucra? Citeste aici mai multe despre orientareasi instruirea voluntarilor.
O data ce voluntarii au fost recrutati, selectati, orientati inspre sarcinile protrivite profilului lor si eventual instruiti, activitatea poate incepe! Insa de la acest punct incolo incepe sarcina continua de monitorizare a activitatii voluntarilor, sarcina care apartine coordonatorului de voluntari. Acesta trebuie sa se asigure ca implicarea voluntarilor in programul respectiv se desfasoara normal, ca obiectivele de lucru sunt atinse in timp util si la parametrii de calitate optimi, ca echipa este unita si nu are conflicte interne. Citeste aici mai multe despre supervizarea voluntarilor.
Pentru a putea motiva voluntarii, coordonatorul de voluntari trebuie sa tina cont de complexitatea si diversitatea motivelor care i-au determinat pe acestia sa isi ofere timpul si abilitatile in slujba misiunii organizatiei. Motivarea voluntarilor (ce face organizatia pentru a crea voluntarilor toate conditiile pentru desfasurarea optima a activitatii lor) si motivatia voluntarilor sunt cele doua fete ale aceleiasi monede. Citeste aici mai multe despre motivarea voluntarilor.
Recunoasterea meritelor voluntarilor
Recunoasterea meritelor voluntarilor nu consta doar dintr-un eveniment, un cadou sau un premiu oferit voluntarilor ca rasplata pentru contributia lor – este un proces , o atitudine care trebuie sa existe in tot ceea ce se face pentru a atrage, a inspira si a mentine motivatia voluntarilor. Cheia este de a identifica nevoile persoanei respective pentru a putea oferi exact acel lucru care are cea mai mare importanta pentru persoana sau grupul in cauza. Citeste aici mai multe despre recunoasterea meritelor voluntarilor.
Relatia dintre voluntari si personalul angajat
Munca eficienta intr-o organizatie presupune o excelenta colaborare intre membrii echipei si deiferitele departamente ale organizatiei. Atunci cand organizatia dispune atat de personal angajat, cat si de ajutorul unor voluntari, colaborarea dintre acestia devine esentiala, mai ales date fiind diferentele dintre acestia. Astfel, coordonatorul de voluntari devine un fel de avocat al voluntarilor in fata angajatilor, trebuind sa se asigure permanent ca angajatii inteleg, respecta si contribuie la cresterea motivatiei voluntarilor cu care colaboreaza organizatia. Citeste aici mai multe despre relatia dintre voluntari si personalul angajat.
Evaluarea programelor si a voluntarilor
Necesitatea unei activitati sistematice de evaluare a programelor derulate de organizatii/institutii si voluntari a aparut in contextul nevoii sporite de responsabilizare. Pentru a putea justifica activitatile intreprinse sau pentru a atrage sprijinul public pentru initierea, continuarea sau sprijinirea unor activitati este nevoie de rezultate masurabile, care sa justifice respectivul program si sa demonstreze efectele pozitive pe care acesta le va avea asupra beneficiarilor identificati. De asemenea, un program care are inca de la inceput obiective clare si un set de indicatori de succes masurabili va fi mai usor de pus in practic. Citeste aici mai multe despre evaluarea programelor si a voluntarilor.