Realizat sub forma unui parteneriat international cu organizatii non-profit si centre de resurse pentru voluntariat, proiectul SolidAlCiti aduce impreuna 16 tari europene: Albania, Austria, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Estonia, Franta, Grecia, Malta, Macedonia, Muntenegru, Romania – reprezentata de Pro Vobis, Serbia si Marea Britanie. In cadrul parteneriatului vor avea loc schimburi de bune practici cu scopul de a consolida legaturile dintre retelele de voluntari, in special intre retelele care includ voluntari straini si, de asemenea, de a reprezenta interesele persoanelor din categorii vulnerabile, indiferent de originea lor.
Proiectul este coordonat de CSV Sodalis Salerno, din Italia, fiind finantat prin programul Europe for Citizens si avand perioada de implementare cuprinsa intre ianuarie 2018 – iunie 2019.
SolidAlCiti contribuie la recunoasterea si promovarea activitatilor de voluntariat transfrontaliere, valorificarea experientei organizatiilor de voluntariat, precum si a potentialului de munca al voluntarilor la nivel transnational, in special in randul tinerilor si migrantilor. SolidAlCiti incurajeaza cooperarea dintre voluntarii internationali si cei locali si pune accent pe implicarea voluntarilor tineri si a migrantilor in asigurarea protectiei civile si asistentei umanitare in situatiile de urgenta.
Ideea proiectului este construita in jurul voluntariatului privit ca o expresie a cetateniei active si formata din trei elemente principale: informatie, exprimare si actiune.
E cunoscut faptul ca organizatiile care implica voluntari si activeaza in domeniul asistentei sociale sau asistentei medicale de urgenta pot deveni o voce puternica pentru comunitatile pe care le sprijina, inclusiv pentru grupurile minoritare si ale persoanelor cu risc de excludere sociala. Acest tip de organizatii sunt adesea cea mai rapida forta de interventie in comunitate in caz de urgenta, sprijinind atat sectorul public cat si cel privat, dar nu pot raspunde pe deplin nevoilor unei populatii intregi. De obicei eforturile acestor organizatii sunt distribuite catre comunitatile cele mai dezavantajate si de multe ori implicarea lor depaseste nivelul local si ajunge sa conteze la nivel regional sau european.
Pro Vobis va organiza in cadrul proiectului o conferinta internationala pe temele abordate, in septembrie 2018, participand mai apoi in evenimente similare organizate de partenerii din Grecia si Bosnia si Herzegovina (in lunile octombrie si noiembrie 2018). Evenimentele sunt menite sa abordeze discutii relevante pe cei 3 piloni ai proiectului:
1. Promovarea oportunitatilor de implicare sociala si interculturala si a oportunitatilor de voluntariat la nivelul UE
2. Combaterea stigmatizarii „imigrantilor” si incurajarea dialogului intercultural si a intelegerii reciprorce
3. Solidaritatea in perioade de criza
Mai mult, proiectul isi propune cresterea gradului de constientizare a cetatenilor europeni cu privire la temele abordate si va include o campanie de comunicare pe Instagram si o cercetare.
Pentru mai multe detalii despre proiect va invitam pe site-ul dedicat: solidalciti.eu