You are currently viewing „Arta și știința” managementului voluntarilor
http://volunteermanagersday.org/

„Arta și știința” managementului voluntarilor

sau ce trebuie sa stie si sa faca un coordonator de voluntari

Pentru multa vreme, ziua de 5 noiembrie a fost doar zi ca oricare alta in calendarul vietii de zi cu zi –  atat pentru cei care au vreo legatura cu voluntariatul, cat si pentru cei care nu au nicio legatura cu voluntariatul. Din 2008, insa, 5 noiembrie a devenit pentru cei implicati in sectorul de voluntariat o zi cu semnificatie aparte, o zi in care cei care stau in spatele voluntarilor si al activitatilor de voluntariat ies in prim plan: Ziua Internationala a Coordonatorilor de Voluntari. Dincolo de o pagina web dedicata (www.volunteermanagersday.org), de un comitet international care o promoveaza si de un logo realizat voluntar de un artist grafic, ziua de 5 noiembrie este o sarbatoare a leadership-ului, a schimbarii sociale si a creativitatii. Si nu numai atat!

Ziua de 5 noiembrie este ziua unei categorii aparte de specialisti in managementul unei resurse umane speciale – resursa umana voluntara. Adica acea resursa umana care isi daruieste timpul, abilitatile, talentul, energia si bucuria pentru a schimba ceva in bine in jurul sau. Si nu e putin lucru sa stii si sa poti sa gestionezi aceasta categorie de resurse umane. De fapt, sa stii si sa poti gestiona cu succes voluntarii, caci ei sunt resursa umana voluntara despre care discutam, este in acelasi timp o arta si o stiinta, dar poate ca e mai mult arta decat stiinta. De ce? Pentru ca stiinta o poti dobandi, dar arta (a se citi talentul, inclinatia, dorinta si altele asemenea) trebuie sa o ai in tine. Arta de a lucra cu voluntari se trezeste in fiecare coordonator de voluntari atunci cand incepe sa-si faca treaba si e ceva mai mult decat stiinta de a coordona voluntari. Este acel ceva care ii tine pe voluntari aproape de coordonator, care ii motiveaza sa lucreze mult si bine, care ii tine aproape de organizatie, de cauza si de beneficiarii acesteia.

Si daca tot am asociat coordonarea voluntarilor cu managementul  resurselor umane, cu precizarea ca voluntarii sunt o resursa umana speciala, poate ca merita sa aruncam o privire mai atenta la specificul managementului acestei resurse umane speciale ca sa intelegem de ce managementul voluntarilor e mai mult arta decat stiinta, chiar daca succesul misiunii nu poate fi atins daca utilizezi numai una dintre cele doua. Coordonatorul de voluntari trebuie sa vada in fiecare voluntar nu doar abilitatile pe care acesta declara ca le are, ci si potentialul sau de dezvoltare intr-o directie sau alta, pentru a-l induma si pentru a-i trezi acele abilitati latente care pot contribui decisiv la succesul implicarii sale voluntare. Coordonatorul de voluntari trebuie sa raspunda nu doar mesajului potentialilor voluntari care se potrivesc cu nevoile organizatiei, ci trebuie sa le raspunda tuturor, chiar daca in acel moment nu le poate oferi o oportunitate potrivita de implicare. Coordonatorul de voluntari trebuie sa utilizeze in cel mai creativ mod cu putinta constrangerile generate de nevoile organizatiei si de disponibilitatea voluntarilor, pentru a gasi echilibrul care sa multumeasca ambele parti. Coordonatorul de voluntari trebuie sa gaseasca mijloace mult mai creative si inovative de a motiva voluntarii decat o marire de salariu.

V-ati convins, sper, ca a fi coordonator de voluntari cere mult mai mult decat stiinta, cere si arta si poate inca ceva pe deasupra pentru a avea succes. Acest ceva poate insemna multe lucruri, insa o sa ma refer in continuare la capacitatea de a-si face prieteni, care este, dincolo de stiinta si arta, o caracteristica absolut necesara unui coordonator de voluntari de succes. Si nu putine sunt cazurile cand plecarea coordonatorului de voluntari echivaleaza cu schimbarea masiva a grupului de vountari. Coordonatorul de voluntari nu este doar colegul sau supervizorul, este colaboratorul, sustinatorul, indrumatorul, ascultatorul si chiar confidentul voluntarilor. Este organizatorul intalnirilor, animatorul reuniunilor, calendarul zilelor de nastere si promotorul evenimentelor speciale din viata voluntarilor, toate menite sa sudeze grupul de voluntari care devine astfel echipa activa, eficienta si de succes. Fie ca suntem voluntari, fie ca suntem coordonatori de programe de voluntariat, fie ca suntem manageri de orgnaiztaii care lucreaza cu voluntari, fie ca suntem beneficiari ai programelor de voluntariat, astazi, 5 noiembrie, de Ziua Internationala a Coordonatorilor de Voluntari, trebuie sa spunem „Multumesc!” tuturor coordonatorilor de voluntari!

 

NB: Au servit ca sursa de inspiratie pentru aceste randuri capitolul semnat Patrick Daniels „Volunteer Management is an Art, not a Science” din cartea „Turn Your Organization Into a Volunteer Magnet” disponibila aici http://www.energizeinc.com/art/subj/documents/VolunteerMagnet2nded_000.pdf si articolul semnat Susan J. Ellis, „What Volunteer Resource Managers Can Teach Human Resources Managers” disponibil aici http://www.energizeinc.com/hot/2013/13sep.php?utm_source=September+2013+Update&utm_campaign=UA-392700-2&utm_medium=email

Pro Vobis

Misiunea PRO VOBIS este de a dezvolta voluntariatul prin activitati de instruire, consultanta, cercetare si facilitarea colaborarii tuturor factorilor interesati si de a promova voluntariatul in Romania ca resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea.