După cum poate știți deja, ne preocupăm de un an și ceva încoace de o formă de voluntariat mai aparte, pe care ne dorim să o promovăm și să o vedem adoptată cu succes, cât mai des, și la noi: voluntariatul de familie. Am publicat un articol mai descriptiv când am pornit acest proiect, pe care te invităm să-l citești dacă nu ai făcut-o încă.
În cercetările noastre am avut plăcuta surpriză să descoperim niște experiențe care ne-au bucurat și inspirat deopotrivă și pe care vrem să le împărtășim cu voi. Cele două organizații ale căror voluntari ne-au povestit din experiența lor sunt Asociația Lindenfeld – Programul educațional “Ajungem MARI” și Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.
Am întrebat voluntarii de ce au ales activitatea și mai ales de ce împreună cu un alt membru al familiei. Redăm mai jos o parte din experiența voluntarilor care au ales să se implice ca familie în activitățile asociației. Pentru mai multe experiențe și informații vă încurajăm să urmăriți https://familyvolunteering.eu/blog/. E o lectură consistentă, dar promitem că merită!
“Mă numesc Anghel Ioan și sunt voluntar al asociației ,,Ajungem Mari”, filiala Sibiu, împreună cu soția Diana și fiica mea Denisa.
Ideea de a fi voluntari toți membrii familiei, s-a născut din faptul că, trebuia să oferim din energia noastră, din timpul nostru liber, din cunoștințele noastre…și altora, dar împreună, pentru a fi siguri că DOAR așa, putem să reușim în dificila misiune de VOLUNTAR!
Pot să spun că, alegând să facem voluntariat ,,la comun”, adică toată familia, a fost pentru copii din acel Centru de plasament, ceva inedit…Sper din tot sufletul să le fi insuflat acestora ideea de FAMILIE, de unitate în cadrul familiei (contrar modelului din familiile din care proveneau)
Am vrut să fim model nu doar pentru copii, ci și pentru ceilalți voluntari, inspirându-i, motivându-i, ajutându-i, mobilizându-i, apreciindu-i! Sper că am reușit! De fapt…SUNTEM CONVINȘI”
“Fac această activitate împreună cu soția mea de cativa ani, și asta ne aduce o bucurie imensă. Sa îi vedem la geam jubiland cand ajungem, și să avem parte de atâtea îmbrățișări sincere la despărțire, sunt niște bucurii de neprețuit pentru noi. Am ales să facem împreună acest voluntariat pentru că este o nevoie comună a noastră de a îi ajuta pe alții, dar și pentru că împreună putem transmite copiilor un mesaj mai echilibrat, nici prea drastic, cum ar fi al meu, nici prea de răsfăț, cum ar fi al soției
Cel mai frumos moment e când vezi bucuria copiilor și zâmbetele lor sincere când le-a ieșit ceva greu. Ceva ce nu credeau ca pot face. Pot fi exerciții la matematică sau activități fizice. Iar asta, sincer, ne înmoaie, și ne dă curajul să continuăm.
În cazul nostru, beneficiul cel mai important este sprijinul reciproc, atunci când te mai demoralizezi, atunci când vezi că deși ai avut sperante mărețe legate de o inițiativă, nu s-a întâmplat chiar așa. În astfel de momente, poți vorbi deschis, cum poate nu ai vorbi cu un alt voluntar, și astfel să îți recapeți încrederea.”
“Am ales să fac voluntariat împreună cu soțul meu pentru că amândoi am avut aceeași motivație, de a ajuta, iar împreună, cunoscându-i abilitățile e ușor să facem echipă și să venim cu idei noi și provocatoare pentru copii.
Ne aduce multă bucurie să vedem copiii și tinerii care la începutul activității noastre erau destul de demotivați si cu puțină încredere în ei, zâmbitori, neîncrezători, dorindu-si specific dezvoltarea în anumite domenii, fericiți cu rezultatele pe care le obțin”
“Avantajele de a fi împreună voluntari sunt multe, dintre ele poate cel mai important este puterea exemplului, faptul că mergem impreuna le oferă copiilor ocazia de a vedea ce înseamnă colaborarea, discutarea situațiilor cu păreri diferite, împărțirea sarcinilor, responsabilitatea, și nu în ultimul rand înțelegerea celuilalt. Special este faptul de a participa alături de soția mea la o activitate frumoasă, cea de a împărtăși. Fiind impreuna în această activitate ne conferă ocazia de a discuta diferitele situații întâlnite „în teren”, o altă perspectiva fiind întotdeauna binevenită.”
“La noi în familie voluntariatul a început cam acum 15 ani, când soțul meu a înființat ViitorPlus, asociația pentru dezvoltare durabilă, un ONG care derulează programe de educație pentru mediu, antreprenorial social, împăduriri, reutilizare și reciclare, voluntariat pentru mediu, amenajare eco-turistică, construcție de panouri solare. Participam cu toată familia la plantările organizate de ViitorPlus, primăvara și toamna, în fiecare an, de când copiii noștri aveau 1 an și 5 ani.
Maria a început și ea voluntariatul la „Ajungem Mari” din acest an și lucrează cu un băiețel de cls V lecțiile la matematică. Este foarte încântată de el și-mi spune că merge bine!
De ce am ales să fac asta? În primul rând, pasiunea soțului meu pentru voluntariat a fost o reală inspirație pentru mine și, în al doilea rând, pentru că îmi place să lucrez cu copiii.
Mă bucur mult când se deschid către mine și povestesc sau când mă întreabă: „Când mai veniți, doamna?”
Beneficiile voluntariatului în familie sunt imense. În primul rând activitățile făcute împreună întăresc relația de familie și apoi reușim să transmitem copiilor noștri niște valori prin intermediul faptelor, nu doar prin vorbe. Și cunoaștem o mulțime de oameni faini.”
“Îmi aduc aminte că am început să fac voluntariat când eram în liceu. Uneori trebuia să am grijă de sora mea (cu 13 ani mai mică) și o duceam și pe ea la CVCN. Am încercat să găsesc ceva și pentru ea, să o implic chiar dacă era doar în joacă.
A fost plăcut și distractiv să facem asta împreună. Mai târziu când a crescut, am încurajat-o să se implice ca voluntar iar ea și-a amintit de toate lucrurile făcute împreună așa că a decis să se alăture aceleiași organizații, ceea ce va fi drăguț pentru toată lumea pentru că deja au oarecum o istorie împreună.”
Anca, voluntară CVCN
“Îmi amintesc de prima dată când sora mea (Anca) m-a dus la CVCN unde făcea voluntariat. Aveam 5-6 ani… Cred că a încercat să îmi explice ce făcea dar nu cred că am înțeles. Am știut doar că într-o zi vreau să fiu și eu parte din asta. 10 ani mai târziu pe când îmi doream să mă implic în activități noi am ales voluntariatul în aceeași organizație. Știam că Anca avusese o experiență plăcută la CVCN și asta era cumva dovadă că va fi la fel și pentru mine.”
Nico, voluntară CVCN
Programul educațional “Ajungem MARI” al Asociației Lindenfeld susține pe termen lung copiii și tinerii instituționalizați și din medii defavorizate pentru a “AJUNGE MARI, adulți responsabili și independenți”. Programul, extins astăzi în multe județe din țară, este cu siguranță semnificativ și de mare impact, a fost recunoscut și multiplu premiat și în cadrul Galei Societății Civile 202, motiv pentru care vă recomandăm să aflați mai multe despre el aici.
Misiunea Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca este de a dezvolta voluntariatul ca modalitate de implicare a cetățenilor în rezolvarea problemelor comunității clujene. Prin proiectele sale, CVCN muncește pentru un “Cluj solidar, în care toți cetățenii se implica în rezolvarea problemelor comunității, oferindu-și timpul, cunoștințele, abilitățile, energia, talentele sau experiența pentru o comunitate mai sănătoasă și mai frumoasa.”
Împreuna cu alte 5 țări europene derulăm proiectul Erasmus+ 𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘷𝘪𝘴𝘪𝘰𝘯 – 𝘧𝘢𝘮𝘪𝘭𝘺 𝘷𝘰𝘭𝘶𝘯𝘵𝘦𝘦𝘳𝘪𝘯𝘨, 𝘯𝘦𝘸 𝘧𝘰𝘳𝘮 𝘰𝘧 𝘦𝘯𝘨𝘢𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵 prin care ne dorim să încurajăm și să susținem dezvoltarea acestei forme de voluntariat. Partenerii noștri în proiect sunt: Hrvatska volontira, Freiwilligen-Zentrum Augsburg, Stiftelsen Vestre Aker Frivilligsentral, CEV – Centre for European Volunteering, Volunteer Ireland