Câți voluntari sunt de fapt în România? De unde provin ei și ce vârste au? Cu ce se ocupă? În ce domenii se implică? Ce tip de sarcini au voluntarii? Cine sunt cei care îi coordonează?
În cadrul proiectului VERA, ediția 2023, ne propunem să aflăm cât mai multe date despre cei care fac voluntariat în România.
Cum ne poți ajuta?
Dacă ești coordonator de voluntari, completează formularul de mai jos!
Dacă ești voluntar, roagă-ți coordonatorul să completeze, sau ia-i un „interviu” bazat pe formular și introdu chiar tu datele despre organizația în care te implici!
De ce contează răspunsurile la întrebările de mai sus?
O perspectivă completă asupra voluntariatului din România ne poate ajuta să:
- ne auto-evaluăm: să vedem câți suntem, cine, ce am reușit să facem, ce schimbări producem de fapt împreună?
- ne îmbunătățim modului de lucru: să vedem mai exact ce merge bine și unde trebuie să fim mai atenți.
- câștigăm încrederea: să convingem comunitatea și actorii interesați că suntem un partener de încredere, care merită susținut.
- încurajăm participarea celorlalți: să îi ajutăm și pe alții să vadă că lucrurile se pot schimba în bine și poate să-i inspirăm să se implice și ei.
- să devenim mai incluzivi: având datele concrete despre cine face și cine nu face voluntariat, putem căuta soluții și resurse pentru a ajuta organizațiile să fie pregătite pentru toate tipurile de voluntari.
În paralel cu studiul nostru, am demarat și un studiu Omnibus, care va aduna informații despre voluntariat de la toate categoriile de persoane, iar la finalul anului vom publica raportul cu rezultatele pe care le obținem.
Proiectul VERA – „Volunteering Equality Rights Action” este co-finanțat de Uniunea Europeană prin Centrul European de Voluntariat.