Comunicat de presa, Bucuresti, 08.06.2015
Din caminele culturale ale catorva comunitati expuse inundatiilor au rasunat la sfarsitul saptamanilor din luna mai vocile unor personaje cunoscute. Nu a fost vorba despre personajele lui Caragiale sau ale lui Shakespeare, ci despre personaje inspirate din viata de zi cu zi a comunelor respective, transpuse pe scena de un grup de voluntari bucuresteni. O piesa de teatru inspirata din întamplari din patru comunitati vulnerabile din tara a fost pretextul perfect pentru a genera discutii libere între cei 180 de localnici prezenti, pe tema inundatiilor. Caravana „Piesa de Rezistenta” – cu un titlu ce face trimitere la rolul comunitatii în rezilienta în fata dezastrelor – a trecut în luna mai prin com. Berca (jud. Buzau), com. Vintileasca (jud. Vrancea), com. Agas (jud. Bacau) si Comanesti (jud. Bacau), cu scopul de a constientiza populatia, într-o maniera inedita, privind rolul fiecaruia în reducerea riscului de dezastre naturale.
Timp de 20 de minute, localnicii au urmarit pe scena un scenariu apropiat de ceea ce se întampla în propriile gospodarii în preajma unei alerte cu cod portocaliu, urmata de inundatie: îngrijorarea de dinainte, haosul care urmeaza, asteptarea interventiei. Într-o atmosfera relaxata, ghidati de facilitatorul dezbaterii, localnicii au avut oportunitatea sa contribuie la construirea unui final mai fericit al povestii propriei comunitati în caz de inundatie, pornind de la situatia pusa în scena. A fost un prilej pentru cei încercati de soarta sa împartaseasca din sfaturile lor, pentru cei tineri sa analizeze înlantuirea de fapte si pentru comunitate sa discute ce se poate schimba în atitudinea fiecaruia pentru a diminua consecintele dezastrelor naturale asupra oamenilor si asupra comunitatii în ansamblu.
„Împreuna cu voluntarii ne-am pus multe întrebari despre cauzele pentru care oamenii nu se pregatesc suficient în fata unor astfel de situatii de criza. Interactiunea cu ei ne-a adus si cateva raspunsuri: au nevoie de mult mai multe evenimente de acest gen care sa îi aduca împreuna, sa se gandeasca la pregatire, sa comunice între ei, sa fie mai atenti la ce se întampla în jurul lor.” (Gabriela Teodorescu, ART Fusion, coordonator caravana)
Fiecare comunitate ne-a primit asa cum a putut mai bine: în caminul cultural, în sala de festivitati sau în spatii de spectacole în aer liber. La Agas, Ansamblul Mugurasii ne-a onorat cu o reprezentatie de zile mari. Cu ajutorul Primariilor, al Consiliilor locale, al scolilor, dar si al unor voluntari locali care au dus vestea evenimentului în comunitate, am adunat la un loc tineri si adulti. La momentul dezbaterii despre prevenirea si pregatirea pentru inundatii, gheata s-a spart greu, însa spre final discutiile au devenit foarte constructive. Încurajati de reactiile oamenilor, am plecat din aceste comune cu sentimentul potentialului unor astfel de initative de a strange la un loc comunitatile vulnerabile pentru a gasi împreuna solutii la problema inundatiilor, în contexte nonformale care sa stimuleze creativitatea, colaborarea si schimbul de idei între toate segmentele sociale si de varsta.
Proiectul continua cu o reprezentatie finala a piesei de teatru la Bucuresti si cu activitati de promovare a pregatirii pentru dezastre cu ajutorul spoturilor video „Pregatit pentru orice!”, disponibile la www.youtube.com/user/AsociatiaProVobis.
Caravana face parte din proiectul “Piesa de rezistenta: de la spectator la actor”, implementat de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat împreuna cu Asociatia A.R.T. Fusion si Habitat for Humanity Romania cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank si administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Proiectul îsi propune sa creasca gradul de constientizare privind dezastrele naturale în 4 comunitati rurale vulnerabile, prin aplicarea unei metode educationale – teatrul comunitar-participativ.
Contact: Carmen Marcu, comunicare [a rond] provobis.ro, 0755-045-102, www.provobis.ro.
Descarca aici comunicatul (Word).