Comunicat de presa, 23 februarie 2015
In mod repetat, oamenii din Romania sunt afectati de inzapeziri si inundatii grave, care provoaca pierderi de vieti, pagube importante si afecteaza comunitatile pe termen lung. Anul acesta, trei asociatii duc teatrul in comunitati rurale din Bacau, Buzau, Galati si Vrancea pentru a schimba mentalitati privind pregatirea pentru dezastre naturale.
Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, Asociatia A.R.T. Fusion si Habitat for Humanity Romania isi propun sa transforme oamenii din comunitatile afectate de dezastre naturale in actori in propria lor piesa de rezistenta la dezastre. O echipa de voluntari bucuresteni va vizita in cursul lunii mai 2015 localitatile din Agas (Bacau), Berca (Buzau), Matca (Galati) si Vintileasca (Vrancea), pentru a invita oamenii la o seara de teatru in care pot experiementa pe scena si dezbate cum sa devina mai puternici in fata dezastrelor.
Intr-o tara in care populatia rurala se bazeaza doar pe interventia autoritatilor, credem ca primul pas pentru trecerea de la neajutorare la comunitati puternice in fata dezastrelor este o schimbare de atitudine, atat la nivel individual, cat si la nivel colectiv. Imbatranirea populatiei si migrarea tinerilor la oras sau in strainatate, degradarea mediului, neasigurarea locuintelor, dezvoltarea haotica, lipsa de planificare cresc vulnerabilitatea societatii romanesti si in mod special a zonelor rurale fata de dezastre. Masurile pe care oamenii le pot lua prin pregatirea gospodariei, dezvoltarea unor comportamente de raspuns si intrajutorare sunt foarte importante. Aceste comportamente salveaza vieti, bunuri si dezvolta comunitati unite, gata sa faca fata la orice incercari.
„De data aceasta avem un parteneriat inedit: teatru si voluntariat pentru prevenirea dezastrelor naturale. De ce? Pentru ca in general acest domeniu este arid, cu informatii prezentate sec, care sunt destul de greu de interiorizat de catre oamenii in pericol si credem ca formula propusa de noi alaturi de partenerii din proiect este mai usor de acceptat, chiar distractiva, si poate ajuta ca fenomenul despre care vorbim sa nu ne mai sperie, ci sa creeze premisele unei pregatiri intr-un spatiu mai informal.” (Gabi Pascal, Manager Program de Raspuns la Dezastre, Habitat for Humanity Romania)
Proiectul „Piesa de rezistenta: de la spectator la actor”, derulat in perioada noiembrie 2014 – iulie 2015, isi propune sa creasca gradul de constientizare si responsabilitate privind dezastrele naturale in comunitati vulnerabile din judetele Bacau, Vrancea, Galati si Buzau, prin metode inovative. Caravana de teatru comunitar-participativ si campania online de promovare a culturii riscului la dezastre sunt doar cateva din punctele de reper ale acestui proiect, care va beneficia de-a lungul implementarii si de sprijinul autoritatilor locale.
Pentru mai multe detalii contactati Carmen Marcu, manager proiect, Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, la carmen [at] provobis.ro, tel. 0755-045 102, www.provobis.ro.
Proiectul „Piesa de rezistenta: de la spectator la actor”, derulat in perioada noiembrie 2014 – iulie 2015, este implementat de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania si Asociatia A.R.T. Fusion. Proiectul beneficiaza de un buget de 65,000 RON si este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.