EU Aid Volunteers este o initiativa in curs de reglementare a Comisiei Europene care are ca fundament legal Tratatul de la Lisabona si este gestionata de catre DG ECHO (Directoratul pentru Ajutor Umanitar si Protectie Civila). Scopul EUAV va fi acela de oferi oportunitati de voluntariat internationale pentru ca cetatenii europeni sa se poata implica in activitati de ajutor umanitar si protectie civila in lume. Din anul 2011 si pana in prezent, DG ECHO a finantat mai multe proiecte pilot derulate de organizatii neguvernamentale si agentii cu scopul de a testa si valida diferite mecanisme prin care un astfel de program de voluntariat ar putea fi pus in practica incepand cu anul 2014. Pro Vobis a participat in calitate de partener al VSO International si VSO Netherlands la 2 astfel de proiecte pilot, in perioada 2012-2013, respectiv 2013-2014.
Proiectul pilot „Eu Aid Volunteers Building in Resilience” se deruleaza in perioada iulie 2013 – decembrie 2014 si este implementat de VSO International (UK) in parteneriat cu VSO Netherlands (NL) si Pro Vobis (Romania). Oxfam India, Care India si Sphere sunt parteneri asociati in acest proiect. Un numar de 17 experti vor fi recrutati, instruiti si plasati ca voluntari in stagii de pana la 9 luni in Filipine, India si Pakistan, iar un numar de 964 de angajati si membri ai comunitatilor beneficiare vor fi instruiti si mentorati.
Proiectul isi propune sa contribuie la testarea de modele privind intarirea capacitatii locale si plasarea de experti voluntari, cat si imbunatatirea capacitatii de planificare a rezilientei la dezastre a actorilor comunitari si nationali din tarile beneficiare. Obiectivul specific vizat este crearea unui corp de voluntari experti prin care organizatiile din tarile beneficiare sunt capacitate sa ofere programe de impact in domeniul rezilientei la dezastre, management al dezastrelor (DM), reducerea riscului de dezastre (DRR) si adaptare la schimbarile climaterice (CCA) in India, Pakistan si Filipine. Cei 17 experti voluntari vor contribui la implementarea unor activitati, in parteneriat cu organizatii si institutii locale, cat si la recrutarea si managementul unor voluntari locali in tarile respective.
Proiectul isi propune sa atinga peste 200.000 de membri ai comunitatilor din zonele in care vor fi plasati acesti voluntari, comunitati care vor fi astfel mai pregatite sa anticipeze, sa reduca si sa absoarba stresul si socul cauzat de potentiale dezastre, prin adaptare si rezilienta crescuta. Proiectul isi propune, pe de alta parte, sa angreneze cat mai multi cetateni europeni si comunitatea de asistenta umanitara per ansamblu, care vor beneficia de pe urma experientei dobandite de voluntarii plasati, si sa promoveze intiiativa EU Aid Volunteers.
Pro Vobis va:
– promova si va contribui la recrutarea a 3 specialisti, care vor fi plasati de VSO ca voluntari in tarile beneficiare (Pakistan, India, Filipine);
– instrui cei 17 experti voluntari plasati in cadrul proiectului pentru a le transfera abilitati practice de recrutare si gestionare a voluntarilor locali din tarile respective, pentru a-i asista in programele derulate si a pune bazele unor programe de voluntariat local, care vor servi drept celule de criza in timp de dezastru;
– pune bazele unui mecanism de mentorat intre 8 specialisti in managementul voluntarilor din EU si organizatiile care vor gazdui voluntarii europeni plasati.
In perioada 2012-2013, Pro Vobis a fost implicat intr-un alt proiect pilot impreuna cu VSO, despre care puteti afla detalii aici: https://www.provobis.ro/proiect-pilot-vso-eu-aid-volunteers
Pentru mai multe informatii ne puteti contacta la international[at]provobis. ro sau puteti accesa http://ec.europa.eu/echo/euaidvolunteers/vacancies_en.htm .