You are currently viewing gONG – Voluntariatul intră în scenă!

gONG – Voluntariatul intră în scenă!

Actualizare: Vezi aici rezultatele partiale ale proiectului.

1.     Prezentare generala

Proiectul gONG este un proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul TiA – Structuri de Suport SEV, derulat de Pro Vobis in parteneriat cu Asociatia A.R.T. Fusion, Asociatia Creativ, Asociatia Team for Youth si Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca si urmareste informarea la scara larga privind oportunitatile oferite de Serviciul European de Voluntariat (SEV) catre organizatii si tineri si cresterea calitatii proiectelor SEV.

Obiectivele proiectului sunt cresterea numarului de organizatii informate privind oportunitatile oferite de SEV, cresterea calitatii proiectelor SEV si a sesiunilor de formare-evaluare si sustinere SEV, promovarea noii formule a SEV din cadrul viitoarei generatii de programe UE catre actorii implicati si cresterea numarului de tineri informati cu privire la oportunitatile oferite de SEV. Proiectul reuneste expertiza si resursele a 5 promotori cu experienta in domeniul voluntariatului in general si SEV in mod special, si va derula pe parcursul anului o serie de evenimente si activitati.

2.     Evenimentele & activitati cuprinse in proiect

Caravana SEV

Caravana SEV consta intr-o succesiune de 25 de evenimente  in locatii diferite din tara, fiecare eveniment local avand scopul de a informa privind oportunitatile oferite de programul SEV si de a facilta schimburile de experienta intre principalii actori implicati in proiecte SEV(organizatii de gazduire si de trimitere, voluntari intorsi si voluntari aflati in timpul stagiilor) si formatorii din Reteaua Nationala a Formatorilor TiA, pe de o parte, si organizatiile interesate sa deruleze proiecte SEV, pe de alta parte. Doritorii se vor putea inscrie pentru a participa la evenimentele locale. Caravana SEV este coordonata la nivel national de Centrul de Voluntariat Cluj Napoca, www.centruldevoluntariat.ro, partener in proiect.

Calendarul Caravanei SEV 2013:
15 sept. – B-right Media (BOTOSANI)
17 sept. – Dunare Edu (OLTENITA)
18 sept.- Centras (CONSTANTA)
19 sept. – Centrul de Voluntariat Sigur.Info (PLOIESTI)
20 sept.- Activ4 Youth (GALATI)
24 sept. – Mirakolix (CLUJ)
26 sept. – Asociatia pentru Siguranta Comunitara si Antidrog (MIERCUREA CIUC)
27 sept. – Centrul de Tineret Tinklub (BRAILA)
30 sept. – Centrul de Voluntariat Medias (MEDIAS)
1 oct. – Pro Prietenia (ARAD)
5 oct. – ACT 4 U (SATU MARE)
7 oct. – Aliat (TISMANA)
9 oct. – ADDEPT (ORADEA)
10 oct. – Intercult (SUCEAVA)
11 oct. – CREED (PIATRA –NEAMT)
12 oct. – Centrul de voluntariat HITI (SFANTU GHEORGHE)
13 oct. – Rom pentru Rom (PANCIU)
14 oct. -Team4Youth (SALAJ)
15 oct. – Centrul de Voluntariat Resita (RESITA)
16 oct. – Bethany (IASI)
17 oct. – Fundatia Noi Orizonturi (LUPENI)
18 oct. – American International School of Transilvania (BAIA MARE)
21 oct. – Fundatia de Sprijin Comunitar (BACAU)
22 oct. – ART Fusion (BUCURESTI)
23 oct. – Pro-Mehedinti (DROBETA TURNU SEVERIN)
25 oct. – CDCD (CRAIOVA)

Fotografii din cadrul Caravanei SEV 2013 sunt disponibile pe pagina noastra Facebook.

Comunitatea online SEVex

Ne propunem crearea unei platforme online care va avea rolul de a facilita interactiunea intre fostii voluntari SEV romani, intru valorificarea experientelor lor personale si profesionale, dar si rolul  a actiona ca o resursa pentru promovarea SEV in Romania. Avem in vedere dezvoltarea unui mecanism online de matching intre organizatiile/institutiile educationale care au nevoie de sprijinul unor fosti voluntari SEV pentru diverse evenimente (avand ca scop stimularea voluntariatului, recrutarea de voluntari, educatia tinerilor, etc.), pe de o parte, si voluntarii din comunitatea SEVex, pe de alta parte. Coordonatorul principal al acestei activitati este Team 4 Youth Association,  www.t4uth.ro.

MentorONG

Scopul MentorONG este acela de a dezvolta competente de gestionare proiecte SEV pentru organizatii debutante, cu motivatie crescuta de dezvoltare organizationala. Activitatea presupune desfasurarea de sesiuni de mentorat pe teme SEV si managementul voluntarilor, intre o organizatie-mentor si organizatia-mentorata, culminand cu un jobshadowing. In urma unui apel public si al selectiei, organizatiile mentorate sunt:
Asociatia de Ajutor AMURTEL Romania  – Bucuresti,  
Asociatia Libera Initiativa si Antreprenoriat Tismana (ALIAT) – Tismana, Gorj
CADDRU – Centrul de Asistenta pentru Dezvoltare Durabila si Resurse Umane  – Bucuresti
Centrul de Resurse Economice si Educatie pentru Dezvoltare (CREED) – Jud. Neamt, Com. Dumbrava Rosie
Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii – Iasi
Asociatia American International School of Transylvania – Baia Mare
Asociatia  MANSIO  – Baia Mare
Asociatia Psihologilor Profesionisti din Romania  – Iasi
Asociatia Rom Pentru Rom – Panciu, Jud. Vrancea
Fundaţia ECOTOP pentru Cultură şi Educaţie Ecologistă –  Oradea

Tot in cadrul MentorONG vor fi realizate 2 webinarii  si o serie de materiale video pe teme din sfera managementului de proiecte SEV. Coordonator activitate: Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, www.provobis.ro.

Volunteque 3.0

Volunteque este cea de a treia editie a unui eveniment national de informare, promovare si valorizare a experientelor din proiectele SEV, cu participarea organizaţiilor acreditate si ne-acreditate, precum şi cu voluntari, lucrători de tineret si a altor actori interesaţi de această tematică. Pe parcursul a 3 zile vor avea loc aprox. 40 de ateliere care se vor derula in paralel,  plecand de la metoda Bar Camp/ Open Space si structurate pe 4 tipuri de contexte de invatare si interrelationare: Experience Cafe, Skills Cafe, Knowledge Cafe si Action Planning Cafe. Se doreste implicarea a 100 de participanti reprezentand: organizatii de trimitere si găzduire acreditate, organizatii care inca nu sunt acreditate, insa isi doresc acreditarea sau au un potenţial de a dezvolta in viitor proiecte SEV, voluntari romani si voluntari SEV, practicieni, lucrători de tineret, formatori, mentori, adica persoane care pot invata si care pot contribui la un schimb activ de experienta pe durata a 3 zile de eveniment. Coordonator: Asociatia CREATIV.

Fotografii din cadrul Volunteque 3.0 sunt disponibile pe pagina noastra Facebook.

Ateliere tematice pentru lucratorii TiA

Se vor desfasura 2 ateliere a cate doua zile fiecare, unde se vor aborda tematicile „Interculturalitate si management de conflict” si „Mentorat si procesul de invatare”. Acestea se adreseaza actorilor din SEV precum: traineri din Reteaua de formatori Tineret in Actiune, mentori, coordonatori proiecte, voluntari cu experienta in SEV. Vor fi dezbatute aspecte legate de cum aceste tematici sunt relevante pentru SEV si modul in care acestea pot fi abordate in proiectele SEV pe mai multe dimensiuni. Coordonator  Asociatia A.R.T. Fusion, www.artfusion.ro.

gONG

Totodata, proiectul gONG are in vedere si alte activitati, cum ar fi realizarea unui sondaj privind organizatiile SEV acreditate dar inactive, realizarea unui material video de promovare pe tema managementului de proiecte SEV, publicarea unui document intitulat „Oportunitati pentru voluntariat si tineret 2014-2020”, diseminarea de materiale informative pe teme SEV realizate in proiecte anterioare (documente de pozitie „Ce este voluntariatul”, „valoarea voluntariatului”, „Voluntariatul si angajabilitatea tinerilor”, „Voluntariatul si mobilitatea tinerilor”, precum si promovarea codului etic al organizatorilor de activitati de voluntariat.

Pro Vobis

Misiunea PRO VOBIS este de a dezvolta voluntariatul prin activitati de instruire, consultanta, cercetare si facilitarea colaborarii tuturor factorilor interesati si de a promova voluntariatul in Romania ca resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea.