You are currently viewing Săptămâna în care România sărbătorește voluntariatul

Săptămâna în care România sărbătorește voluntariatul

Luni, 9 mai, debuteaza sarbatoarea voluntariatului, celebrata in toata tara de organizatii care implica voluntari in cauzele pentru care lupta, grupuri de initiativa bazate pe voluntariat, institutii care lucreaza cu voluntari si scoli care promoveaza educatia pentru voluntariat. Saptamana Nationala a Voluntariatului (SNV), eveniment anual initiat si coordonat de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, are loc in saptamana 9-15 mai 2016 si reuneste peste 330 de evenimente diverse care sarbatoresc voluntariatul prin actiuni publice de voluntariat, actiuni de promovare a voluntariatului, evenimente de recunoastere a meritelor voluntarilor organizate de partenerii SNV in localitati mari si mici din intreaga tara. Anul acesta, SNV se desfasoara sub sloganul “Orice zi e buna pentru a fi voluntar!”.

SNV este o saptamana a portilor deschise catre voluntariat – o excelenta oportunitate pentru oamenii din comunitate, dar si pentru jurnalisti si reprezentantii autoritatilor publice, de a cunoaste voluntarii, organizatiile si cauzele care fac comunitatea mai frumoasa prin actiunile lor de pe tot parcursul anului, cat si o oportunitate de a testa voluntariatul. Targuri, expozitii, colecte, crosuri, dezbateri, campanii, puncte de informare si de recrutare, cat si numeroase actiuni concrete de voluntariat in domeniul social, ecologic, artistic, educational samd isi asteapta vizitatorii in comunitati din toata tara unde activeaza organizatii si voluntari care s-au afiliat evenimentului. SNV 2016 va prilejui, de asemenea, si lansarea unei serii de mesaje video de promovare a voluntariatului culese de la voluntari care activeaza in diverse domenii, in diverse colturi ale tarii. Colectia  “Portret de Voluntar”, editia a noua, va putea fi accesata online in curand pe www.portretdevoluntar.provobis.ro.

SNV este un eveniment national anual, care are loc in a treia saptamana a lunii mai, menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor. Evenimentul este initiat si coordonat la nivel national de Pro Vobis si este organizat de partenerii locali ai evenimentului, la nivelul fiecarei comunitati implicate.

Initiata in anul 2002, SNV a ajuns anul acesta la cea de-a cincisprezecea editie, fiind, in acest rastimp, un reper anual important pentru organizatii si institutii care implica voluntari in toata tara, alaturi de Ziua Internationala a Voluntarilor (5 decembrie) si Ziua Internationala a Managerilor de Voluntari (5 nov.), de asemenea sarbatorite in Romania. SNV a pornit ca un model preluat din tari cu traditie in astfel de evenimente, precum SUA, Canada sau UK, care a fost promovat de Pro Vobis in cadrul retelei centrelor locale de voluntariat si care a fost dezvoltat apoi, an de an, pana la amploarea sa actuala. De la inceputurile sale modeste – cu cca 100 de voluntari implicati in 10 localitati – SNV se mandreste acum cu aproape 10.000 de voluntari implicati anual de peste 150 de parteneri din peste 100 de localitati urbane si rurale, acoperind aproape toate judetele tarii.

Editia SNV 2016 este promovata, alaturi de Pro Vobis, de organizatii nationale cu traditie in implicarea voluntarilor – Confederatia Caritas Romania, Fundatia Alaturi de Voi Romania, Fundatia Estuar, Fundatia Noi Orizonturi, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Habitat for Humanity Romania, Serviciul de Ajutor Maltez in Romania si Societatea Nationala de Cruce Rosie Romana, in calitate de parteneri nationali ai evenimentului.

Pentru calendarul evenimentelor si alte detalii va rugam sa accesati www.saptamanavoluntariatului.ro sau sa ne contactati la programe@provobis.ro, mobil 0755 045 101.

***

Comunicat de presa, 09.05.2016.

Comunicatul poate fi descarcat aici.

Pro Vobis

Misiunea PRO VOBIS este de a dezvolta voluntariatul prin activitati de instruire, consultanta, cercetare si facilitarea colaborarii tuturor factorilor interesati si de a promova voluntariatul in Romania ca resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea.

Lasă un răspuns