You are currently viewing Competiția Capitala Europeană a Voluntariatului 2018

Competiția Capitala Europeană a Voluntariatului 2018

Centrul European de Voluntariat (CEV) a lansat cea de-a 5-a editie a competitiei Capitala Europeana a Voluntariatului, la care invita sa participe municipalitati de orice marime care sprijina implementarea P.A.V.E. – Agenda de Politici cu privire la Voluntariat in Europa.

Competitia Capitala Europeana a Voluntariatului isi propune sa promoveze voluntariatul la nivel local prin recunoasterea eforturilor depuse de municipalitatile care sprijina si intaresc parteneriatele cu centre de voluntariat si organizatii care implica voluntari si care celebreaza si promoveaza voluntariatul si impactul pe care il au voluntarii in comunitate.

Mayors_Community_Reception_Jan_2016_0001-300x196

Castigatorii editiilor anterioare ale competitiei sunt:

Iata o parte din motivatia juriului care a acordat Londrei titlul de Capitala Europeana a Voluntariatului pentru anul 2016 (textul integral il gasiti aici):

„Abordarea pe care o are Londra fata de finantarea si dotarea organizatiilor care implica voluntari […] este creativa”, „tehnologia a fost utilizata pentru a reduce barierele de implicare in activitati de voluntariat”, si „sunt utilizate diferite metode pentru a promova si incuraja voluntariatul, precum zilele portilor deschise, campanii pe retelele de socializare, implicarea ca ambasadori a unor personalitati publice”.

Jurizare

PAVEMunicipalitatea castigatoare este aleasa dintre candidaturile primite de catre un juriu international de personalitati din sectorul de voluntariat, societatea civila, sectorul business si institutii europene. Criteriile pe baza carora se vor evalua candidaturile au la baza documentul P.A.V.E., care reuneste recomandari pentru un cadru mai eficient de politici de sprijinire si promovare a voluntarilor, a voluntariatului, a organizatiilor care implica voluntari si a partenerilor acestora. Recomandarile subliniaza, printre altele, nevoia abordarii de tip parteneriat pentru dezvoltarea infrastructurii pentru voluntariat in Europa, acordarea de finantari, reducerea barierelor care impiedica participarea cetatenilor la activitati de voluntariat, colectarea de date privind voluntariatul si masurarea impactului social si economic al acestuia, cat si recunoasterea meritelor colective si individuale ale voluntarilor.

Modalitatea de aplicare

Municipalitatile interesate sa participe in aceasta competitie pentru titlul de Capitala Europeana a Voluntariatului 2018 pot aplica prin acest formular pana in data de 30 iunie 2016. Candidaturile se inainteaza doar in limba engleza. Informatia furnizata prin acest formular va constitui 70% din scorul final alocat fiecarui candidat, iar restul de 30% va fi alocat pe baza prezentarilor candidaturii la receptia special organizata in acest sens de Centrul European de Voluntariat si reprezentantii Londra Capitala Europeana a Voluntariatului 2016 in data de 13 octombrie 2016 la Bruxelles, Belgia.

Anuntarea castigatorului

Municipalitatea castigatoare va fi anuntata in jurul datei de 5 decembrie 2016 – Ziua Internationala a Voluntarilor, in cadrul unei ceremonii gazduite de CEV si detinatoarea titlului curent de Capitala Europeana a Voluntariatului, Londra. Titlul va fi folosit pentru a creste vizibilitatea voluntariatului la nivel local, national, regional si european.

Despre initiatori

Centrul European de Voluntariat (CEV) este reteaua de peste 80 de centre de voluntariat si organizatii care sprijina voluntariatul in Europa. CEV promoveaza si sprijina voluntariatul de peste 24 de ani prin advocacy, facilitarea de schimburi de experienta, capacitare si training.

Pro Vobis este membru CEV din 2001 si, din oct. 2015, detine presedintia acestei structuri.

Contact

Pentru mai multe informatii despre competitie va rugam sa accesati comunicatul original de pe pagina CEV.

Pro Vobis

Misiunea PRO VOBIS este de a dezvolta voluntariatul prin activitati de instruire, consultanta, cercetare si facilitarea colaborarii tuturor factorilor interesati si de a promova voluntariatul in Romania ca resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea.

Lasă un răspuns