In perioada 24-25 aprilie 2015, Pro Vobis a participat in Zadar, Croatia, la Conferinta anuala de Capacity Building, organizata de Centrul European de Voluntariat (CEV). Aceasta editie, intitulata “Pick & Mix – a Multi-Perspective Approach to Volunteer Centers in Europe”, si-a propus sa ofere workshop-uri cat mai variate pe aceasta tema. Evenimentul a fost gazduit de Asociatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile SMART si Centrul de Voluntariat Osijek si au participat organizatii din peste 20 tari.
Reprezentantii Pro Vobis au sustinut in cadrul Conferintei 2 workshopuri: “Facilitating Employee Volunteering” si “9 Steps Methodology in Volunteer Management”.
Workshop-ul “Facilitating Employee Volunteering”, sustinut de Carmen Marcu si Olivia Frosin, a adunat peste 20 de participanti, majoritatea cu experienta sau cu intentia de a dezvolta, in tarile lor, acest tip de voluntariat. Le-am impartasit partenerilor nostri din experienta acumulata pana in prezent, atat in cadrul proiectului “Angajat caut Voluntariat” cat si din activitatile organizate in cadrul unor parteneriate cu companii. Pret de cateva ore am purtat discutii deschise, interactive si chiar ne-am jucat, toate pentru a sublinia, intr-o forma cat mai utila si prietenoasa, elementele cheie in efectuarea cu succes a activitatilor de voluntariat sustinute de angajator: importanta comunicarii coerente si corecte, a atentiei la detalii, a respectarii legislatiei in vigoare, a beneficiilor sau a implinirii personale a angajatilor voluntari. Totodata, am oferit instrumente utile, pasii pentru dezvoltarea unui program de voluntariat corporatist pentru ONG-uri, sfaturi de tipul DO’s&DON’Ts si chiar simulari de planificare. A fost o oportunitate si pentru noi de a schimba impresii pe aceasta tema cu parteneri europeni, de a analiza din punct de vedere cultural deschiderea fata de activitatile de voluntariat sustinute de angajator si de a ne cunoaste mai bine. Am dezbatut cliesee si am invatat, la randul nostru, din experienta lor.
Workshop-ul “9 Steps Methodology in Volunteer Management”, sustinut de Corina Pintea si Cristina Rigman, a fost oferit in 2 sesiuni succesive, in fiecare zi a o conferintei, pentru un total de 15 participanti, reprezentanti ai unor centre de voluntariat din Europa sau ai altor organizatii care lucreaza intensiv cu voluntarii. In cadrul atelierului am urmarit sistemul de management al voluntarilor in 9 pasi pe care Pro Vobis il promoveaza in activitatea sa de training si consultanta si cu care am lucrat si in colaborarea noastra cu bibliotecile publice din cadrul proiectului “Raftul cu initiativa”. Dupa prezentarea celor 9 pasi si a metodelor si instrumentelor de lucru cu voluntarii din cadrul acestora, am realizat o serie de exercitii si activitati practice cu participantii, explorand experienta lor concreta de lucru cu voluntarii, invatand unii de la altii si explorand si punctele comune in abordarea voluntarilor. In partea de concluzii, am putut sa oferim participantilor experienta acumulata in cadrul proiectului nostru “Raftul cu initiativa” si specificitatile implicarii voluntarilor in institutii publice, afland de asemenea despre experientele lor variate de a convinge institutii publice sa implice voluntari in activitatile lor.
Finalul celor 2 zile petrecute la Conferinta CEV din Zadar ne-a oferit prilejul de a ne bucura de preparatele autohtone alese cu grija de catre organizatori. A fost un schimb cultural extraordinar, pus in valoare de o locatie deosebita – Muzeul de Sticla Antica din Zadar, unic in Croatia si in lume.