Luni, 11 Noiembrie 2019, a avut loc la București conferința internațională Housing Forum: Talks That Build, un eveniment care a invitat la dialog specialiști și actori de decizie pentru a dezbate politicile de locuire și posibile soluții și modele de bune practici privind sectorul locativ pentru populația vulnerabilă din România.
În cadrul conferinței au avut loc doua paneluri de discuții pe tematici diferite:
ATELIER 1. Revizuirea legislației în domeniul locuirii sociale în România: Facilitarea accesului la locuințe sociale pentru populația vulnerabilă
ATELIER 2. Prevenție și intervenție în cazul dezastrelor naturale și rolul comunităților: Provocări și exemple de bune practici
Tobias Pasăre, colegul nostru, a participat în cadrul primului atelier cu privire la consolidarea legislației în domeniul locuirii sociale. În calitate de vorbitori au fost chemați doi deputați, Adrian Dohotaru si Petre-Florin Manole, urbanistul Eugen Panescu, geograful Bodgan Suditu si Mihaela Ungureanu din partea Direcției de Asistență Socială.
Discuția s-a concentrat pe definirea problemei, ieșind la iveală faptul că stocul locativ public este extrem de restrâns sau chiar inexistent în cadrul multor primării din țară, dar și faptul că atât legislația, cât și instrumentele urbanistice prevăd construirea de locuințe publice, însă ne lipsește punerea acestora în mișcare pentru a consolida stocul de locuințe necesare pentru diferite categorii de populație.
În cea de-a doua parte a atelierului discuția s-a îndreptat către identificarea de soluții în a adresa aceasta situație. Pentru început, s-a discutat despre termenul de locuință socială, care are un soi de stigmat în spațiul public românesc. Tocmai de aceea este nevoie să vorbim mai degrabă de locuințe publice care se adresează unor categorii mai largi de persoane, nu doar celor în situații de risc sau foarte vulnerabile. Totodată, s-a propus consolidarea unor mecanisme de impozitare progresivă pe proprietăți și stabilirea unor chirii sociale, dar și inventarierea patrimoniului locativ public pentru a consolida stocul actual.
Atelierul a fost bun prilej de dialog multi-instituțional, iar Habitat pentru Umanitate și-a luat angajamentul de a elabora un document în urma celor discutate, document pe care să îl adreseze administrației prezidențiale, dar și altor instituții responsabile de construirea și administrarea de locuințe publice.