Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat in luna noiembrie 2015 o rezolutie cu privire la voluntariat in contextul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, intitulata „Integrarea voluntariatului in domeniul pacii si dezvoltarii: planul de actiune pentru urmatoarea decada si dincolo de aceasta”.
Rezolutia, care vine ca o continuare a documentului pe aceeasi tema adoptat in anul 2012, subliniaza importanta voluntariatului intr-o serie de domenii relevante pentru dezvoltare si incurajeaza statele membre sa ia masuri pentru sprijinirea voluntariatului.
10 puncte importante adoptate in cadrul rezolutiei ONU
Adunarea generala a ONU:
- Recunoaste importanta integrarii voluntariatului in planificarea si implementarea Agendei pentru Dezvoltare Sustenabila 2030
- Incurajeaza integrarea voluntariatului in planurile si politicile nationale de dezvoltare si facilitarea participarii tuturor categoriilor de persoane, inclusiv tineri, varstnici, femei, migranti, refugiati, persoane cu dizabilitati, minoritati si alte grupuri marginalizate.
- Subliniaza faptul ca voluntariatul ofera oportunitati valoroase pentru implicarea tinerilor in dezvoltarea unor societati pasnice si incluzive, oferind in acelasi timp tinerilor oportunitatea de a dobandi abilitati si de a-si creste gradul de angajabilitate.
- Reafirma importanta integrarii voluntariatului in eforturile de consolidare a pacii si de prevenire a conflictelor, pentru cresterea coeziunii sociale si a solidaritatii.
- Apreciaza contributia voluntarilor la cresterea rezilientei comunitatilor in vederea reducerii riscului de dezastre.
- Recomanda guvernelor si altor organisme sa faciliteze implicarea voluntarilor in eradicarea saraciei si in promovarea mijloacelor de trai durabile.
- Recomanda guvernelor si altor organisme sa incorporeze voluntariatul in strategiile de abordare integratoare a egalitatii de gen, recunoscand ca voluntariatul informal, de la egal la egal, poate contribui la reducerea violentei asupra femeilor si fetelor.
- Invita statele membre sa mobilizeze si sa sustina comunitatea globala de cercetare pentru a creste numarul cercetarilor in domeniul voluntariatului, in vederea obtinerii de date valide care sa serveasca drept fundatie pentru politici si programe.
- Incurajeaza statele membre sa sprijine solidaritatea intergenerationala si transferul de cunoastere prin programele de voluntariat.
- Invita statele membre sa creeze si sa mentina, prin politici si in practica, un mediu sigur si favorabil pentru voluntari, si incurajeaza adoptarea de bune practici in promovarea, facilitarea si managementul voluntarilor.
Textul integral este disponibil aici: http://www.unv.org/fileadmin/docdb/pdf/A_C.3_70_L.15_Rev.1.pdf
Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila este un document cadru adoptat de liderii statelor membre ONU in vederea eradicarii saraciei globale. Agenda include un set de 17 obiective de dezvoltare durabila (SDGs – Sustainable Development Goals), dezvoltate pornind de la Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (MDGs – Millenium Development Goals) adoptate in 2000.
Romania este membra ONU din 1955.